-->
Yesterday Oyun İnceleme

Karanlık, Gizem, Bulmacalar ve Dahası… Son dönemde oyun dünyasında Adventure tarzında oyun görmek çok zorlaştı. Halbuki 90’ların en sevilen serileri olmuşlardı. Türün ilk akla gelen oyunlarından Broken Sword, elde ettiği başarılar ile oyun dünyasında devrim yapmıştı. Daha sonra Monkey Island, Grim Fandango, Runaway rüzgarları esmişti. Gençliğimizin en başarılı oyunları genelde adventure tarzı oyunlar olmuştu. İşte […]

26.03.2012 | ulasufuk

Karanlık, Gizem, Bulmacalar ve Dahası…

Son dönemde oyun dünyasında Adventure tarzında oyun görmek çok zorlaştı. Halbuki 90’ların en sevilen serileri olmuşlardı. Türün ilk akla gelen oyunlarından Broken Sword, elde ettiği başarılar ile oyun dünyasında devrim yapmıştı. Daha sonra Monkey Island, Grim Fandango, Runaway rüzgarları esmişti. Gençliğimizin en başarılı oyunları genelde adventure tarzı oyunlar olmuştu. İşte bu oyunlar arasında en iyi serilerden biri olan Runaway serisinin yapımcısı Pendulo Stüdyoları tarafından geliştirilen Yesterday, adventure  tarzı oyunların hasreti ile yanıp kavrulan oyun severleri memnun etmeyi ve artık unutulan point-click adventure türünü yeniden canlandırmayı vaat ediyor.

En başından belirteyim Yesterday hikayesi, kurgusu ve oynanış sistemi ile kesinlikle bir çocuk oyunu olmadığını daha en başında hissettiriyor. Kısaca konusuna değinmek gerekirse; New York’ta dilenciler kaybolmaya başlar ve sonra canlı canlı yanmış olarak bulunurlar. Bu sırada olaylarla görünüşte ilişkisi olmayan kişilerin avuç içinde “y” şeklinde yara izleri oluşur. Bu da polis ve medyanın ilgisini çeker. Zengin bir kişi olan Henry White ve arkadaşı Cooper bu olayları, kaybolmaları araştırmaya başlar. Ayrıca oyunda garip bir şekilde hafızası silinen John Yesterday isimli bir karakteri de kontrol ediyorsunuz. Hatta diğer karakterlerden daha çok John karakteri üzerinde yoğunlaşıyoruz. Fazla spoiler vermek istemediğim için oyunun sadece tanıtım hikayesini anlatmayı tercih ediyorum. Zaten oyunu oynamaya başladığınızda hikayenin karmaşıklığını hissedeceksiniz.
 

 
Oyunun genel kimyası, karanlık olaylar bütününün içinde yer alıyormuşsunuz hissini uyandırıyor. Dediğim gibi oyun bir Monkey Island renkliliği veya komik esprilerini barındırmıyor. Genel hikayenin kaotik atmosferi oyunun her anına yayılmış. Aslında bu durum Yesterday’in en merak uyandıran yanı. Hikayenin nereye bağlanacağını çözme güdüsü gayet başarılı kurgulanmış. Oyun boyunca kontrol ettiğiniz karakterleri yönlendirerek etrafınızda bulunan objeleri envanterinize katıyor ve bilinmeyenleri çözmeye çalışıyorsunuz.
 

 
Oyunun türü daha öncede belirttiğim gibi point-click tarzında. Dolayısıyla yapmanız gereken çoğu şeyi mouse ile hallediyorsunuz. oyunun ara yüzünde işinize yarayacak bazı menülerde düşünülmemiş değil. tüm oyun boyunca sol alt köşede bulunan bu menüde ampul ve hedef sembolleri ile gösterilen butonlar çok işinize yarıyor. Bunlardan hedef sembolü, bulunduğunuz mekanda yer alan ve tıklayabileceğiniz objelerin yerini kısa bir süreliğine göstermeye yarıyor. Bir diğer sembol olan ampul sembolü ise, içinde bulunduğunuz bulmacanın çözümü için ipucu sunuyor. Bu ipucunu kullandıktan sonra bir sonraki ipucu için ise belli bir sürenin geçmesini beklemeniz gerekiyor.
 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!