-->
Mevlüt Dinç Röportajı

Öncelikle Hayatımız Oyun ekibi olarak GameX fuarı için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de böyle başarılı bir oyun fuarını görmek mutluluk verici. Sobee 2008 yılından beri fuarın ana sponsoru, genel olarak fuar hakkındaki görüşleriniz nelerdir? Mevlüt DİNÇ: Öncelikle hoş geldiniz. Gerçekten Game X, Türkiye’nin en önemli dijital eğlence ve oyun fuarı haline geldi. Bu çok açık bir […]

05.12.2011 | ulasufuk

Öncelikle Hayatımız Oyun ekibi olarak GameX fuarı için çok teşekkür ediyoruz. Türkiye’de böyle başarılı bir oyun fuarını görmek mutluluk verici. Sobee 2008 yılından beri fuarın ana sponsoru, genel olarak fuar hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

Mevlüt DİNÇ: Öncelikle hoş geldiniz. Gerçekten Game X, Türkiye’nin en önemli dijital eğlence ve oyun fuarı haline geldi. Bu çok açık bir şekilde görülüyor. Amacımız bunu daha da ileriye taşımak. Amacımız gelecek seneden itibaren Game X fuarını sadece Türkiye’nin değil bölgeninde en önemli fuarlarından biri haline getirmek. Bunu da başaracağımızı düşünüyorum. Çünkü bu yıl fuarın başından sonuna kadar Türkiye’nin en önemli oyun firmaları oyun severlerle buluşuyor. Bizde Türk Telekom grup şirketi olarak 2008 yılından bu yana destekliyoruz fuarı. Sobee olarak oyunlarımız oynayan onbinlerce sevenimizle kucaklaşma imkanı buluyoruz. Oyun severler birbirleri ile bir araya geliyor, bu muhteşem bir duygu.
 

 
Fuar sizin sponsorluğunuzdan sonra daha çok oyun odaklı bir hale büründü. Peki gelecek senelerdeki Game X fuarlarında uluslar arası sürprizler olacak mı?

Mevlüt DİNÇ: Biraz önce de belirttiğim gibi bizim amacımız Game X fuarını bölgenin en önemli oyun fuarı haline getirmek. Bu nedenle bizler oyun sektörünün ülkemizde gelişmesi ve dünya çapında bir oyun fuarına sahip olması gerektiğine inandık, bu bağlamda da 3 yılda inanılmaz bir yere getirdik Game X’i, elbette ileriki yıllarda da bunu  büyüyerek devam edeceğini düşünüyoruz.

Bizlere Sobee Stüdyoları olarak yeni projelerinizden bahseder misiniz? “I can football 2” de bir yenilik olarak Manchester United eklendi. İstanbul Kıyamet Vakti’nde de sürpriz yenilikler var mı?

Mevlüt DİNÇ: Öncelikle şunu belirtmeliyim. Ülkemizin en değerli markası Türk Telekom’un desteği ile Sobee çok önemli projelere imza atıyor. Hatırlarsanız geçen sene Supercan ile Dünyanın en ünlü süper kahramanlarını Türkiye’ye getirdik. Örümcek Adam, Demir Adam gibi. Daha önce Dünya’da bir ilke imza atmış olduğumuz I Can Football oyunumuza bu sene Dünyanın en büyük klübü olan Manchester United’ı oyuna dahil ettik. Ican football 2 ‘yi Game X 2011 de oyun severler ile buluşturduk. Bu çok gurur verici bir şey çünkü Manchester United bildiğiniz gibi daha önce PES ve FIFA gibi iki oyunda vardı. I Can Football 2 ile Dünya’da sadece 3 oyunda yer almış oluyor. Bu 3 oyundan birinin yerli emek ve yetenekler ile ülkemizde geliştirilmiş olması büyük gurur kaynağı.

Biraz genel oyun dünyası ile ilgili konuşmak istiyorum. Oyun sektörünün duayenlerinden birisiniz, oyun dünyası bildiğiniz gibi artık online dünyaya kayıyor. Sobee olarak bunu en iyi şekilde yansıtıyorsunuz. Bundan sonra Facebook gibi sosyal medyada projeleriniz olacak mı?

Mevlüt DİNÇ : Oyun sektörü dünya çapında inanılmaz bir boyuta ulaştı. 70 milyar dolarlık büyüklüğü ile kısa bir süre önce Holywood’u geçmeyi başardı. Dolayısıyla ülkemizinde bu potansiyelini iyi şekilde değerlendirmesi ve bu kocaman pastadan hak ettiği payı alması gerektiğini düşünüyorum. Büyük bir genç nüfusa sahibiz, istihdam içinde çok önemli bir sektör olduğunu düşünüyorum. Oyun sektörü tüketicisi de üreticisi de çok genç olan bir sektör. Bu bağlamda Türkiye Dijital Oyunlar Federasyonu kuruldu. Bu da dünyada bir ilk aslında. Bununla da gurur duyuyoruz.

Türkiye’de 15-20 milyon civarında bir oyuncu kitlesi var. Sosyal ağlarda artık ağırlıklı olarak oyun için kullanılıyor. Örneğin facebookta %80 oyun oynanılıyor. Dolayısıyla Sobee olarak biz bunun farkındayız ve artık sosyal ağlar içinde oyunlar geliştiriyoruz. Game X 2011 de ilk kez oyun severlerle buluşturduğumuz online futbol menejerlik oyunumuz One Man One Team’in lansmanını yapıyoruz.

Bize Sobee hakkında bilgi verebilir misiniz? Şu an gerek teknik olarak gerek ekip olarak ne büyüklükte, Türk Telekomun katkısı nasıl etkiledi?

Mevlüt DİNÇ : Tabi Türk Telekomun desteği ile hızla büyüyoruz ama ne Türk oyun sektörü ne de Sobee arzu ettiğimiz büyüklüğe henüz ulaşmış değil, ama bu büyüme hızla ivme kazanıyor. Federasyon kurulmasıi Game X fuarının bu kadar ses getirmesi gibi gelişmeler çok önemli. Dijital Oyunlar Federasyonu ile biz yerli oyunsektörünün gelişmesini teşvik edip destekleyeceğiz. Buna çok önem veriyoruz. Oyun sektörünün büyümesi için ülkemizin genç yeteneklerine iyi bir platform hazırlamamız lazım. Bu bağlamda da Ulusal Oyun Platformu kurmayı hedefliyoruz. Ülkemizin en önemli markalarını yanımıza alarak gençlerin bir takım olarak biraraya gelmesini, kendi ülkemize, kendi kültürümüze ait, tarihimizi yansıtan oyunlar yapmaları için onları destekleyeceğiz.
 

 
Hayatımız Oyun ekibi olarak şimdiye kadar oyun dünyası için yaptıklarınızdan dolayı ve Game X 2011 fuarı için çok teşekkür ediyoruz.

Mevlüt DİNÇ: Bende desteğiniz için çok teşekkür ediyorum. Sizlerin desteği çok önemli. Hep birlikte ülke olarak, 70 milyar dolarlık oyun sektöründen ülkemizin hak ettiği payı almasını başarırız…

Röportaj : Ömer İpek



Popüler Haberler


2K, bugün TopSpin 2K25 Centre Court Passes’iduyurdu, bu launch içerik programı ve aylarca yeni zorluklar ve ödüller sunuyor.


Orta Çağ’ın Gerçekçi Dünyası Geri Dönüyor!


Fallout dizisinin yayınlanmasıyla beraber Fallout 4, Avrupa’da en çok satan oyun unvanını ele geçirdi!


Sega’nın efsanevi beat’em’up oyunu Golden Axe, Comedy Central tarafından animasyon dizisi olarak yeniden hayat buluyor!