-->
Anno 2070 Oyun İnceleme

Gelecek, Çok Sulu Gelecek… Yıllarca dedik bir şey 40 kez söylenirse olur diye. Maşallah Al Gore beyefendi her yerde küresel ısınma geliyor, sonumuz çok fena olacak, kutuplar eriyecek, zavallı kutup ayıları evsiz barksız kalacak diye diye sonunda dünyamızı sular altında bıraktı. Şimdiden söyleyeyim yüksek yerlerden evler alın. Yoksa 58 yıl sonra dünya Anno 2070 deki […]

07.12.2011 | ulasufuk

Gelecek, Çok Sulu Gelecek…

Yıllarca dedik bir şey 40 kez söylenirse olur diye. Maşallah Al Gore beyefendi her yerde küresel ısınma geliyor, sonumuz çok fena olacak, kutuplar eriyecek, zavallı kutup ayıları evsiz barksız kalacak diye diye sonunda dünyamızı sular altında bıraktı. Şimdiden söyleyeyim yüksek yerlerden evler alın. Yoksa 58 yıl sonra dünya Anno 2070 deki gibi olursa vay halimize…

Öncelikle şunu belirtip sonra incelemeye geçeceğim. Anno serisi en beğendiğim strateji oyunları arasındadır. Bunun en önemli sebebi de oyunun kendine özgü dinamikleri ve detaylı ticaret olgusu. Daha önceki oyunlarda 1701 ve 1404 yıllarındaki toplum yapısını oynadığımız oyun, bizleri şaşırtarak geleceğe götürüyor. Açıkçası ben 1900 yılları ya da küreselleşme olgusunun oluştuğu son yılları ele alırız diye düşünüyordum ama Ubisoft çoğumuzu şaşırtarak bizleri yakın geleceğe götürüyor. Bakalım bizi yakın gelecekte neler bekliyor.
 

 

Evet yukarıda da biraz alaylı şekilde anlattığım üzere Ubisoft’un en beğenilen oyunlarından biri olan Anno serisinin son oyunu Anno 2070, tüm dünyanın en önemli sorunu olan küresel ısınma sorununa odaklanmış. İnsanoğlunun aşırı tüketim hastalığı başına bela olmuş, karbon salınımı sınırları aşmış ve dünya küresel ısınmanın etkisi ile deniz sularının yükselmesi sorunu ile karşı karşıya kalmış. Tabi Al Gore’un konferanslarında bahsettiği gibi “İnsanoğlu zor durumda bir çıkış yolu bulur” teorisi yine gerçekleşiyor ve teknolojinin nimetlerinin sonuna kadar zorlanması ile insanlık hayatta kalmayı başarıyor (Ya da başarmaya çalışıyor)

Oyunu açarken sizi ilk şaşırtacak şey oyunun değişen ara yüzü. Daha önceki Anno oyunlarından aşina olduğunuz menü tasarımları teknolojinin etkisinden nasibini almış. Hoş gözüken uzay mavisi tonlar açıkçası daha en baştan sizleri farklı bir Anno bekliyor hissini veriyor. Peki değişen sadece renkler mi elbette hayır. Oyunun dinamiklerinde de değişiklikler mevcut. Ama genel Anno oynanış sistematiği bu oyunda da devam ediyor. Temel felsefe bir ada bul, kolonini inşa et, halkın gereklerini karşıla, onlar seni mutlu etsin, sen onları mutlu et. Koca oyunu böyle özetlemek garip oldu ama sonuçta her strateji oyunun ana teması budur.
 

 
Anno 2070’in detaylarına gidelim şimdi. Öncelikle oyunda 3 farklı yaşam tarzı var. Teknoloji odaklı yaşam, Ekoloji odaklı yaşam ve Gelişim odaklı yaşam. İngilizcelerini yazmıyorum, zaten ingilizceleri de yaklaşık böyle:) Öncelikle çevreci biri olarak Ekoloji odaklı yaşamı anlatmak istiyorum. Bu yaşam tarzı geçmişteki olaylardan en iyi ders çıkaran grup. Küresel ısınmanın insanın doğayı katletmesi nedeniyle olduğunun gayet iyi farkında olan bu formda, bütün üretim teknikleri çevre odaklı. İşte enerji için yenilebilir enerji kaynaklarını seçiyorlar (Rüzgar enerjisi gibi), tüketim kalıpları ona göre çeşitlenmiş ve hayatı yavaş ama tadında yaşıyorlar. Tabi bunun dezavantajı olarakta yavaş büyüyen bir fidan gibi büyüme hızları düşük kalıyor. Ancak her şey para değil, çevre ve gelecek nesiller daha önemli diyenlerdenseniz sizi buraya alalım.



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!