-->
Uncharted 3: Drake’s Deception – Oyun İnceleme

Yapımcı firma Naughty Dog iki yıllık geliştirme sürecinin sonunda Playstation’un sınırlarını sonuna kadar zorlayarak bizlere uzun süre unutamayacağımız görsel bir şölen hazırlamış. Çevre etkileşimleri o kadar mükemmel ki bazen oyunda dakikalarca durup etrafı seyredesiniz geliyor. Özellikle çölde geçen bölümlerde Nathan’ın saçlarının uçuşundan ayaklarının çöle batmasına kadar her detay ayrıntısı ile düşünülmüş. Mekan tasarımlarındaki detaylara verilen […]

05.11.2011 | ulasufuk

Yapımcı firma Naughty Dog iki yıllık geliştirme sürecinin sonunda Playstation’un sınırlarını sonuna kadar zorlayarak bizlere uzun süre unutamayacağımız görsel bir şölen hazırlamış. Çevre etkileşimleri o kadar mükemmel ki bazen oyunda dakikalarca durup etrafı seyredesiniz geliyor. Özellikle çölde geçen bölümlerde Nathan’ın saçlarının uçuşundan ayaklarının çöle batmasına kadar her detay ayrıntısı ile düşünülmüş. Mekan tasarımlarındaki detaylara verilen özen oyunun büyüsünü sonuna kadar hissetmenizi sağlıyor. Özellikle kamera açılarındaki geniş açıdan yakın çekime uzanan sinemasal geçişler tam anlamıyla muhteşem olmuş. Yıkık bir mekana girdiğinizde etraf ile etkileşiminiz o kadar iyi tasarlanmış ki tepenizden süzülen ışık hüzmeleri arasında ilerlerken bazen Nathan elleri ile gözüne gölge yapmak durumunda kalıyor, bu detay oldukça hoş olmuş.

 

 

Serinin yeni oyununda oynanış ile ilgili hoş bazı yenilikler getirilmiş. Özellikle yakın dövüş sahnelerde yeni teknikler ve yeni tuş kombinasyonları oyunun oldukça yüksek giden aksiyonunu daha da yukarı taşımış. Yakın planda düşmanınız ile giriştiğiniz mücadelede bazen vuruş tekniğinize bağlı olarak çok ilginç ve hoş öldürme şekilleri ile karşılaşacağınızı belirtmeliyim. Örneğin rakibinizin suratına atacağınız yumruğun ardından birden eliniz ile belindeki el bombasının pimini çekip cebine koyabiliyorsunuz ve aniden yanından uzaklaştığınızda havaya uçuşunu seyredebiliyorsunuz.( Ben anlatınca kulağa biraz vahşice gelebilir ama oyunda bu hoş bir detay olmuş ) ayrıca el bombalar ile ilgili bir yenilikten de söz edeceğim. Yakınınıza atılan bir el bombasını patlamadan önce kısa bir süre içinde hemen alabilirseniz rakibinize fırlatma şansınız olabiliyor. Bu oyunun dinamik yapısına oldukça uymuş. Bazen çatışmalar o kadar şiddetleniyor ki mermileriniz yetmeyebiliyor. Bu gibi durumlarda karşı atak olarak fırlatılan el bombalarını aynen iade etmek oldukça etkili oluyor.

Oyundaki siper alma, duvarlara tırmanma, borulardan zıplama ve halatlarda sallanma etkileşimi aynen devam ediyor. Silah ve düşman gelişimi ise aşina olduğunuz gibi. Oyunda yapay zekanın başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bazı düşmanlarınız ellerindeki silahlara göre yakın saldırı yada siper alarak saldırma kararı alabiliyor. Oyunda sizi en zorlayacak düşman üzeri neredeyse tamamen zırh ile kaplı şekilde gezen ve öldürmesi çok zor olan bir karakter diyebilirim. Ayrıca değinmeyi unuttum Uncharted 3: Drake’s Deception’da baş düşmanımız diğer oyunlardan farklı olarak bir kadın: karanlık bir gizli organizasyonun ve onun amansız lideri Katherine Marlowe.
 

 

Uncharted 3: Drake’s Deception’da diğer iki oyuna nazaran bulmacaların daha az ön planda olduğunu söyleyebilirim. Yada oyunun macera öğeleri o kadar ağır basıyor ki gizem yönüne dikkat edesiniz bile gelmiyor. Oyunda serinin diğer oyunlarında olduğu gibi yine farklı yerlere gizlenmiş 101 adet hazine bulunuyor. Bunları topladıkça farklı ödüller kazanıyorsunuz ve trophy’ler kazanıyorsunuz.

Oyunun multiplayer modu ile de birkaç konuya değinmeden geçemeyeceğim. Oyunda team deathmatch (2 vs 2 vs 2), capture the flag ve free for all gibi bölümlerün bulunduğu multiplayer modları daha önceki oyundaki modların geliştirilmiş hali diyebiliriz. Ancak şunu da söyleyeyim multiplayer modlarında bazı iyileştirmelerin yapılmasına ihtiyaç var gibi. Her ne kadar oyundaki deneyim puanlarınız ile respawn sürenizi geliştirebiliyor olmanıza rağmen bazen kendinizi şiddetli bir çatışmanın ortasında yeniden doğmuş şekilde bulabiliyorsunuz. Ayrıca nişan alma süresinin biraz uzun tutulması hızlı online oyuncuları için biraz farklı gelebilir.
 

 

Bir Oyundan Çok Öte…

Nathan Drake atası Sir Francis Drake’in çıkmış olduğu macera dolu yolculuğun peşinden gitmeye devam ediyor. Bu yolculuk uğruna girmediği tehlike, geçmediği tuzak kalmıyor yine. Nathan’ın Avrupanın kaotik mekanlarından orta doğunun tozlu topraklı coğrafyasına uzanan bu son yolculuğunda Naughty Dog adeta oyun kavramını bir adım öteye götürüyor ve çıtayı o kadar yukarı taşıyor ki konsol dünyasının sınırlarının konuşulduğu şu günlerde performans ötesi bir başyapıt sunuyor biz oyunseverlere. Bizlere de belkide oyun dünyasının gelmiş geçmiş en iyi oyunlarından biri olacak bu başyapıtın tadını çıkarmak kalıyor…
 

 



Popüler Haberler


League of Legends 2024 Kış Mevsimi finali 5 Nisan Cuma günü saat 20.00’de nefes kesici bir mücadeleye sahne olacak.


Geliştirici AMZY, 2010 yılında DSiWare oyunu olarak DS için piyasaya sürülen Hakokoro’nun devamı niteliğindeki Hakokoro V’i duyurdu.


Yayıncı Funcom ve geliştirici The Outsiders, Lab42 işbirliğiyle Metal: Hellsinger VR’yi duyurdu.


VALORANT Challengers 2024 Türkiye: Birlik Ligi’nde heyecan zirveye tırmanıyor!